Dropbox

Jeg ved ikke hvordan du har det, men jeg har mange billeder, dokumenter og andet omkring modeltog samt meget andet jeg vil være ked af at miste. Jeg har derfor oprettet en

DROPBOX

hvor jeg får taget online backup af mine filer og hvor data ligger på internettet fordelt på en hel masse servere. Jeg har kun filer liggende der ikke indeholder personlige informatione. Jeg kan på de computere jeg har installeret Dropbox kunne hente mine filer. Jeg kan vælge at dele filer med andre hvis jeg synes det.

 

Generelt får man 2 Gb lagerplads stillet gratis til rådighed, men hvis du opretter en Dropbox via dette link: db.tt/jzmXxLAK vil både du og jeg få tildelt yderligere 250 Mb. Du kan bruge disse 2 Gb (+250 Mb hvis du f.eks. opretter via nit link her) til lige hvad du vil. De filer du vil have liggende i din Dropbox kan du oploade via web-interfaced eller via din stifinder.

 

Det smarte kommer når du installerer det lille program der kan køre i baggrunden på din computer og som synkroniserer med Dropbox'en. Alle dine ændringer af filer herunder sletning eller ændret indhold samt nye filer vil automatisk blive lagt op i din Dropbox.

 

Du har flere muligheder for at få yderligere lagerplads stillet til rådighed, men du skal gøre forskellige ting for at dette kan lade sig gøre:

 1. Ved at gennemføre de 5 punkter på dette link: www.dropbox.com/free og hvis jeg ikke husker helt galt vil du få yderligere 640 Mb gratis lagerplads stillet til rådighed.
 2. Hvis du derudover gennemfører 5 af 7 steps via dette link: www.dropbox.com/gs vil du få yderligere 250 Mb gratis lagerplads stillet til rådighed.
 3. Som studerende kan du få tildelt dobbelt af ovenstående gratis lagerplads til rådighed. Se her: www.dropbox.com/edu
 4. Du har endelig mulighed for at få yderligere blokke af 500 Mb gratis lagerplads stillet til rådighed for hver 500 Mb billeder du ligger op. Dette kan du gøre op til 4,5 Gb. Rygtet vil vide at man reelt kan slette billederne igen og fortsat have pladsen stillet til rådighed. Du skal dog bemærke at dette er i Beta og jeg ved ikke om man kan beholde pladsen, men indtil da ... sååå ...

Du kan via dette link: www.dropbox.com/account/referrals følge din Dropbox konto og hvormeget plads du har og hvormeget du har brugt.

 

 

Lyd i moduler

Jeg har en drøm om at mine enkelte moduler skal have noget lyd indbygget således at det rivende vandfald og brusende elv ikke kun vises som diorama, men at det samtidig kan høres. Jeg vil kunne høre køer der muh'er, fugle der kvidrer, hund der gøer, jægeren der skyder, traktoren der er tændt, overkørselsklokken der ringer ved passage af tog og mange andre lyde.

 

Jeg har forsøgt at finde forskellige muligheder, men prisen og muligheden for at lægge lyd på er både høj og besværlig. Jeg forestiller mig nok at jeg kan finde diverse mp3 lydfiler på nettet og relativt let selv at kunne lave nogle selv.

 

Her er forskellige modeller:

 

 • Digitrax SFX004 der er beregnet til formålet og som sådan genial nok. Prisen er rimelig indtil at man skal investere i det modul der kan lægge lyd i decoderen. Som standard fås decoderen med lokomotiv-lyd.
 • ESU LokSound kunne være et rimeligt alternativ da jeg i forvejen har en LokProgrammer, men det at få lavet lydene til decoderen lægger ikke lige for for mit vedkommende.
 • Uhlenbrock Sound Director er en genial decoder med kraftige højtalere til og med en usb-stick kan man lægge den lyd til man vil have på det enkelte modul. Prisen til gengæld afskrækker.
 • Der findes et hav af elektroniske kredse der givet kan noget af det jeg gerne vil have, men pris eller kompleksiteten afskrækker mig
 • Der er også den simple løsning med en mp3 afspiller og en forstærker med højtaler til. Prismæssigt og hvad det fylder har umiddelbart afskrækket mig. Styringsmæssigt skal jeg under modulet og starte afspilleren op. Det afskrækker mig dog ikke.

Jeg vil forsøge med det sidste forslag og se hvor langt jeg kan komme ned i pris. Det vil med andre sige at jeg vil lede efter en mp3 afspiller og en forstærker der kan monteres på modulkassen og relativt let lægges lyd på og få til at virke.

 

Jeg har derfor fundes følgende til mit modul:

 

 

 • Jeg har fundet en mp3 spiller fra Pixmania til kr. 68,-.
 • Der skal bruges en strømforsyning således at jeg kan holde strøm på mp3 spilleren en hel køreweekend. Jeg fandt derfor denne lille strømforsyning (230 volt til usb) i Elektronik-Lavpris til kr. 59,-.
 • Det viser sig at hvis jeg indkøber en samlet pakke med mp3 afspiller og tilhørende strømforsyning koster det 4 kroner mere, til gengæld slipper jeg for dobbelt porto. Altså en samlet pris af kr. 131,- hvilket jeg finder meget rimelig.
 • Jeg har brug for en forstærker og her løb jeg ind i en radio med AUX indgang til f.eks. mp3 afspiller. Jeg fandt en Denver TR-43c i Harald Nyborg til kr. 79,-. Det er absolut også en rimelig pris.
 • Nu mangler jeg et kabel til at forbinde mp3 afspiller og radio/forstærker, men dem har jeg heldigvis nogle stykker liggende af, men de kan findes til ca. kr. 22,-

Løsningen er rimelig simpel og koster under kr. 250,- i anskaffelse og det finder jeg acceptabelt.

 

Nu kommer så den store opgave med at skaffe mp3 lydfiler. Det kan være omend ganske vanskeligt at finde gratis lydfiler på internettet.

 

Jeg vil forsøge at samle de links eller titler der kan findes på nettet eller biblioteket:

 • Uhlenbrocks hjemmeside
 • CD'en: "A world of sound effects"
 • CD'en: "Digital sound effects" med lyde fra Holland
 • CD'er: "Academy Sound & Vision" i flere varianter.
 • Får, køer, høns og hane samt bil og traktor må jeg vist selv i gang med at optage. Det kan jo klares lige udenfor døren ... ;-)

Så er det bare at få monteret ovenstående dimser under modulet.

Radioen bliver limet fast med kontaktlim på samme måde som jeg har limet en 230 volts fordelerdåse fast. Fordelerdåsen er netop monteret til at kunne tilslutte diverse 230 volts enheder som f.eks. mp3 afspilleren eller strømforsyning til diode-lys.

Jeg regner med at hænge mp3 afspilleren op i nogle af ledningerne der allerede findes under modulet.

Lidt ledningssamlere eller strips og så skulle det gerne være monteret fornuftigt.