Jordvarme

Vi har i mange år haft lyst til at udskifte det gamle kombinations brænde-/oliefyr til det lidt mere miljøvenlige jordvarmeanlæg. Det der har holdt os tilbage var egentligt prisen og samtidig at vores anlæg jo reelt fortsat fungerede. Anlægget bliver nu ikke nyere og skorstenen var godt på vej til en ny tilstand (ruste op), oliefyret er tæt på 30 år gammelt og olietanken falder for godkendelse om et par år. Reelt kunne vi indenfor rimelig tid stå overfor en samlet investering i et nyt anlæg.

 

Fyrrummet frem til august 2011

 

Energistyrelsen har kørt en kampagne hvor man mod at skrotte sit oliefyr og gå over til en anden opvarmningsform kunne modtage tilskud til dette. Denne tilskudsordning ville stoppe med udgangen af juni 2011. 1. juni startede en ny ordning hvor der var tilskud til arbejde og med udsigten til disse to ordninger besluttede vi at gennemføre omlægningen til jordvarme. Det viste sig senere at vi ikke kunne bruge begge tilskudsordninger, men kun den ene. Valget var nu ikke så svært.


Med omlægningen til jordvarme besluttede vi at det gamle fyrrum skulle udnyttes bedre og muligheden for endnu et toilet var løsningen.
Vi startede i august 2011 med at tage det gamle oliefyr ned sammen med skorstenen og olietanken. På 3 timer var det gamle fyrrum tømt og klar til næste stadie.

 

Fyrrummet ertømt og Martin er begyndt at pille gulvet oop

Med nedtagningen af det gamle anlæg og en dato for opsætningen af det nye blev det nødvendigt med en projektplan. Denne blev lavet og med bedste bud var der ikke plads til megen forsinkelse.


Det betød at alle opgaver der kunne gennemføres før nedrivning af det gamle anlæg skulle gennemføres. Der blev lavet vindueshul, isolering fjernet på loftet og indkøbslister lavet samt skiftet 2 radiatorer. Datoer for bestilling af materialer blev lavet således at vi havde rette materialer på rette tidspunkt.
Da det gamle fyr var fjernet skulle der fjernes gulv og graves ud til blandt andet at de nye jordslanger kunne føres ind i huset. Kloak, guldvarme (samt forberedelse til gulvvarme i køkken og værelser), jordspyd, isolering, armeringsjern monteret med gulvvarmeslanger blev fikset før støbning af gulvet.
Elkabler og gulvvarmestyring skulle laves klar, vand til nyt toilet samt omlægning af vandrør til håndvasken i det gamle badeværelse skulle på plads før de nye vægge kunne laves. Ydervæggen blev lidt dybere med ekstra isolering. Væggene blev lavet og specielt den ene der skal kunne holde til små 200 kg anlæg skulle være i orden.

 

Der isoleres til det nye gulv

Tapet, maling, listeloft, flisegulv, el-undertavle skulle alt sammen være på plads inden det nye anlæg skulle monteres.

 

Det nye rum tager form

Det var planlagt at jordslangerne kunne graves ned når vi havde høstet vores sidste slet hø og det blev gennemført efter planen.



Jordslangerne graves ned

 

Det nye anlæg blev sat op på den planlagte dag sidst i september ca. 3 dage efter vi var færdige i det nye rum.

 

Det nye jordvarmeanlæg er monteret

Vi har nu haft anlægget siden slutningen af september og det kører over al forventning. Indtil videre er strømforbruget mindre end planlagt og forudsagt, men det kan givet også tilskrives den milde vinter.


De udfordringer vi har, er kendte. Vi vidste at køkkenet ville være svær at opvarme, men anlægget står relativt lavt i ydelse og vi holder omkring 20 grader. Isoleringen i væggene kunne være langt bedre og radiatorerne kan kun lige akkurat dække varmebehovet her. Det skal nok laves om en dag og det bliver givet med gulvvarme istedet. I stuen har vi før oplevet lidt træk givet på grund af trappen til første sal. Ved at skrue ned for varmen på 1. sal opleves trækket mindre, men det kan være svært for de gamle plade-radiatorer at følge med. Vi har derfor besluttet at disse radiatorer bliver udskiftet til sommer med konvektorer (radiator med bedre varmeudnyttelse) istedet.


Alt i alt er vi meget tilfreds med udskiftningen til jordvarme og det brænde vi nu bruger er rent hygge. I køkkenet fyres der op i pejsen og i stuen i brændeovnen.