Print
Hits: 1423

Hvad er Geocaching?

Geocaching er en udenførs skattejagt eller orienteringsløb/gåtur. Ved orienteringsløb benyttes kort og kompas og ved geocaching benyttes GPS. Formålet er at komme ud i naturen eller spændende steder for at opleve disse steder. Ofte vil man høre en geocacher fortælle at det sted de besøger ville de aldrig være kommet til hvis ikke det lige havde været for at der var placeret en cache der. Det eneste du behøver er eventyrlyst og en GPS for at komme i gang.

Hvad er en cache?

Den skat som man som geocacher leder efter kaldes en cache. Cachen kan være i forskellige størrelser, udformninger og typer. Alt efter type cache vil den som oftest indeholde en logrulle (bog eller papirstrimmel) hvor den der besøger cachen kan skrive sit geocachernavn ind.

Der findes forskellige størrelser cacher fra micro til large:

Som nævnt ovenfor kan der i de lidt større cacher være bytteting og fælles for dem er at de alle er af lav værdi. Har man noget med sig når man er ude at geocache kan man bytte med noget af det der er i cachen. Der findes også bytteting der har lidt anden værdi og som kan registrere deres rejser. Disse ting kaldes for GeoCoins og Travel Bugs og det kommer jeg ind på senere.

Der findes forskellige typer cacher og de typiske er:

Travel Bugs og GeoCoins er bytteting der er registreret med et nummer og som rejser fra cache til cache. Specielt GeoCoins er ofte samlermønter hvor samlerne har mapper som andre filatelister. Rejsen for disse bytteting kan således registreres og man kan følge rejsen i et andet plan end man selv måske kan komme rundt.

Hvad skal jeg bruge?

Værktøjet for at kunne geocacher er en GPS. Det kan være en GPS indbygget i en telefon eller en regulær GPS.

Det er en god idé at have følgende med sig:

 

Hvad er en GPS?

Du kender måske allerede en GPS fra den dims du har i bilen hvor du indtaster en adresse for at finde frem til den søgte distination. Det er den samme slags enhed der kan benyttes ved geocaching. Ved geocaching er man interesseret i at kunne indtaste et koordinat på den givne cache-placering. GPS' finder vej via signaler den modtager fra nogle satelitter der er i kredsløb omkring jorden.

Kort historie om Geocaching

Geocaching med GPS blev mulig i maj 2000 hvor man fjernede scrambling af satelitterne også kaldet Selective Availability på GPS-systemet. Den allerførste geocache blev etableret d. 3. maj 2000. Den første geocache i Danmark kom lidt senere nemlig d. 30. september 2000.

Kig på dette link og se den lille film om udviklingen af nye cacher i Danmark