Jeg har en drøm om at mine enkelte moduler skal have noget lyd indbygget således at det rivende vandfald og brusende elv ikke kun vises som diorama, men at det samtidig kan høres. Jeg vil kunne høre køer der muh'er, fugle der kvidrer, hund der gøer, jægeren der skyder, traktoren der er tændt, overkørselsklokken der ringer ved passage af tog og mange andre lyde.

 

Jeg har forsøgt at finde forskellige muligheder, men prisen og muligheden for at lægge lyd på er både høj og besværlig. Jeg forestiller mig nok at jeg kan finde diverse mp3 lydfiler på nettet og relativt let selv at kunne lave nogle selv.

 

Her er forskellige modeller:

 

 • Digitrax SFX004 der er beregnet til formålet og som sådan genial nok. Prisen er rimelig indtil at man skal investere i det modul der kan lægge lyd i decoderen. Som standard fås decoderen med lokomotiv-lyd.
 • ESU LokSound kunne være et rimeligt alternativ da jeg i forvejen har en LokProgrammer, men det at få lavet lydene til decoderen lægger ikke lige for for mit vedkommende.
 • Uhlenbrock Sound Director er en genial decoder med kraftige højtalere til og med en usb-stick kan man lægge den lyd til man vil have på det enkelte modul. Prisen til gengæld afskrækker.
 • Der findes et hav af elektroniske kredse der givet kan noget af det jeg gerne vil have, men pris eller kompleksiteten afskrækker mig
 • Der er også den simple løsning med en mp3 afspiller og en forstærker med højtaler til. Prismæssigt og hvad det fylder har umiddelbart afskrækket mig. Styringsmæssigt skal jeg under modulet og starte afspilleren op. Det afskrækker mig dog ikke.

Jeg vil forsøge med det sidste forslag og se hvor langt jeg kan komme ned i pris. Det vil med andre sige at jeg vil lede efter en mp3 afspiller og en forstærker der kan monteres på modulkassen og relativt let lægges lyd på og få til at virke.

 

Jeg har derfor fundes følgende til mit modul:

 

 

 • Jeg har fundet en mp3 spiller fra Pixmania til kr. 68,-.
 • Der skal bruges en strømforsyning således at jeg kan holde strøm på mp3 spilleren en hel køreweekend. Jeg fandt derfor denne lille strømforsyning (230 volt til usb) i Elektronik-Lavpris til kr. 59,-.
 • Det viser sig at hvis jeg indkøber en samlet pakke med mp3 afspiller og tilhørende strømforsyning koster det 4 kroner mere, til gengæld slipper jeg for dobbelt porto. Altså en samlet pris af kr. 131,- hvilket jeg finder meget rimelig.
 • Jeg har brug for en forstærker og her løb jeg ind i en radio med AUX indgang til f.eks. mp3 afspiller. Jeg fandt en Denver TR-43c i Harald Nyborg til kr. 79,-. Det er absolut også en rimelig pris.
 • Nu mangler jeg et kabel til at forbinde mp3 afspiller og radio/forstærker, men dem har jeg heldigvis nogle stykker liggende af, men de kan findes til ca. kr. 22,-

Løsningen er rimelig simpel og koster under kr. 250,- i anskaffelse og det finder jeg acceptabelt.

 

Nu kommer så den store opgave med at skaffe mp3 lydfiler. Det kan være omend ganske vanskeligt at finde gratis lydfiler på internettet.

 

Jeg vil forsøge at samle de links eller titler der kan findes på nettet eller biblioteket:

 • Uhlenbrocks hjemmeside
 • CD'en: "A world of sound effects"
 • CD'en: "Digital sound effects" med lyde fra Holland
 • CD'er: "Academy Sound & Vision" i flere varianter.
 • Får, køer, høns og hane samt bil og traktor må jeg vist selv i gang med at optage. Det kan jo klares lige udenfor døren ... ;-)

Så er det bare at få monteret ovenstående dimser under modulet.

Radioen bliver limet fast med kontaktlim på samme måde som jeg har limet en 230 volts fordelerdåse fast. Fordelerdåsen er netop monteret til at kunne tilslutte diverse 230 volts enheder som f.eks. mp3 afspilleren eller strømforsyning til diode-lys.

Jeg regner med at hænge mp3 afspilleren op i nogle af ledningerne der allerede findes under modulet.

Lidt ledningssamlere eller strips og så skulle det gerne være monteret fornuftigt.

Joomla templates by a4joomla